Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ............
Κι όμως, η Ελληνική κοινωνία τα κατάφερε........μια απλή αναταραχή, προκληθείσα από συνδικαλιστικές επιδιώξεις, κατόρθωσε και σηματοδότησε στον Έλληνα την αξία καθημερινών απλών αλλά ουσιαστικών θεμάτων κάνοντάς τον να ξεχάσει για λίγο την γκρίνια του....ε, βέβαια αν δεν δούμε τα χειρότερα πώς θα εκτιμήσουμε τα καλύτερα, χωρίς όμως τούτο να ισχύει απόλυτα......
Απ'ότι καταλαβαίνετε η ανάρτησή μου έχει να κάνει με την εννιαήμερη απεργία των οδηγών βυτιοφόρων, υπαγόντων στο Δημόσιο,με κύριο αντίκτυπο στην ελλειπή προμήθεια καυσίμων στα πρατήρια και στην δυσανάλογη -ή και ανάλογη- αύξηση της ζήτησής τους...πρίν απο δέκα ημέρες όλοι μας ασχολούμεθα με την υψηλή τιμή της βενζίνης και τα απαράδεκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας που ανέκυπταν....μάλιστα, άρχισε να γίνεται λόγος ακόμη και για ριζική μεταστροφή στα Μ.Μ.Μ. (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και περί εγκατάλειψης των Ι.Χ. αυτ/των μας......επίσης, ως Έλληνες διατυμπανίζαμε πολλές φορές και το ενδεχόμενο της περιθωριοποίησης-μποΪκοτάζ-της αγοράς καυσίμων με την ριζική και ταυτόχρονα μαζική μας αποχή απο την κατανάλωσή τους.......πολύ σωστά έως εδώ και λογικά..
Ας ρθούμε σε εννέα ημέρες πριν....λαμβάνει χώρα η απεργία οδηγών βυτιοφόρων.....αρχίζει πλέον να αναφαίνεται στην αγορά ενδεχόμενη έλλειψη καυσίμων..ανησυχία.....θορυβοποιούμαστε όλοι....μετά απο μια -δύο ημέρες εμφανίζονται ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια για τα τελευταία αποθέματα...φωνές, γκρίνια για την προτεραιότητα, για τα λίτρα που θα βάλει ο μπροστά ή ο πίσω, και ξεχνάμε το πολυσηζητημένο και καίριο:την τιμή της βενζίνης, η οποία εκτοξεύθηκε στα ύψη......συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας στην θέση του οδηγού μέσα σε μία ουρά αυτοκινήτων με το ένα χέρι στο τιμόνι και στο αριστερό το τσιγάρο-μιας και είμαστε αρκετά μακριά απο το πρατήριο λόγω της ουράς και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, οπότε προλαβαίνω να κάνω ένα πακέτο-και αναλογιζόμαστε το τί έγινε τελικά;εμείς δεν θα μποϊκοτάραμε την αγορά;τώρα δεν μας απασχολεί η ανεβασμένη τιμή της βενζίνης;και η απάντηση βλέποντας τον εαυτό μας και τους άλλους βρίσκεται σε μία λέξη, την α ν ά γ κ η........ξεχνάμε πως η κινητήρια δύναμη των οχημάτων μας έχει καταστεί πλέον επιτακτική ανάγκη μας.......όσο και αν το αψηφούμε και διαμαρτυρόμαστε έχουμε ανάγκη τα καύσιμα καθώς και όλη την αλυσίδα των μετεχόντων για να φτάσουν αυτά στο πρατήριο της γειτονιάς μας σε τιμή υπερβολικά ανεβασμένη......και αυτό που έγινε είναι κάτι παρόμοιο με την Δ.Ε.Η. ...Χτύπησαν σε μια ανάγκη μας, που πολλές φορές ξεχνούσαμε...φανταστείτε τί θα γίνει όταν τελειώσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου χωρίς οι νέες πηγές ενέργειας να έχουν τελειοποιηθεί ακόμη.......Δεν θα σταθώ στο αιτιατό, αν είναι λογικό ή όχι, των αιτημάτων των απεργών,θέλω να πιστεύω πως έχουν δίκιο...εκεί που στέκομαι είναι στους απλούς πολίτες.....ότι παρ'ότι η Ελληνική μας κρίση δουλεύει ακόμη καλά, γίναμε χωρίς να το καταλάβουμε έρμαια αναγκών πολλές φορές κατευθυνόμενων και γι'αυτό πρίν ξεστομίσουμε κάτι ας το σκεφτόμαστε καλύτερα..ή τουλάχιστον αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό για πάταξη της αισχροκέρδειας στο σβέρκο μας ας αναλογιστούμε πως δεν είναι θέμα μόνο του πρατηριούχου, τον οποίο όμως δικαιώνουμε προτιμώντας τον, ή του γείτονα αλλά θέμα όλων μας.....δεν μπορεί μια ανάγκη μας να γίνει όπλο στα χέρια του εκάστοτε επιχειρηματία...δεν θα το επιτρέψουμε μόνον αν δράσουμε συλλογικά και όχι αντιδραστικά ή δουλικά εξαρτώμενοι αναγκών.......

2 σχόλια:

Gaidas είπε...

Κατ' αρχήν, και για να μην παρεξηγηθώ αργότερα, οφείλω να δηλώσω ότι δεν ήξερα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Αν όμως συνέβαινε αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια μπορώ να τη φανταστώ. Και έρχομαι στο προκείμενο.
Αρχίζοντας από το βασικό ζήτημα, την ουσία της απεργίας. Η ενημέρωση που έχω εγώ βασίζεται σε 2 sites και ως εκ τούτου μόνο πολύπλευρη δεν μπορεί να θεωρηθεί, οπότε αν κάπου κάνω λάθος, ζηστώ ταπεινά συγγνώμη. Απ' ότι λοιπόν κατάλαβα, η βασική απαίτηση ήταν να κυκλοφορούν βυτιοφόρα στα τουνέλ και τα φορτηγά τις παρασκευές. Δίκαια αιτήματα, δεν λέω αλλά....Πόσοι από σας βλέπετε στο Σκάι την εκπομπή "Πριν την Καταστροφη" όσοι από σας την βλέπατε θα ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε τούνελ όταν πιάσει φωτιά από υπερθέρμανση ένα απλό φορτηγό, πόσο μάλλον ένα βυτιοφόρο και κατά δεύτερον δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει εάν συμβεί ένα αντίστοιχο ατύχημα με αυτό των παιδιών στα Τέμπη, να δω τότε τι θα λένε όλοι. Λύσεις υπάρχουν και βοηθούν όλους μας: Καλύτερο οδικό δίκτυο, απόσυρση ακατάλληλων φορτηγών, αυστηρή τιμωρία υπευθύνων (οδηγών και ιδιοκτητών για μη τήρηση κανονισμών ασφαλείας).
Και έρχομαι στο δεύτερο ζήτημα (άμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω): Την ανάγκη. Το αυτοκίνητο δεν έγινε ανάγκη από μόνο του και κατά την άποψή μου δεν είναι καν μια βασική ανθρώπινη ανάγκη αλλά ανήκει σε ανώτερη κατηγορία αναγκών (ιεράρχιση κατά Maslow). Ανάγκη το κάναμε εμείς, όταν πηγαίνουμε στο περίπτερο με τα αυτοκίνητά μας, ή κάνουμς βόλτα με αυτό ενώ ο ήλιος λάμπει και τα πουλάκια κελαηδούν. Σαφέστατα και είναι χρήσιμο για να πηγαίνουμε στη δουλειά, αλλά... Υπάρχουν και τα ΜΜΜ. Και ναι ξέρω, οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι άθλιες αλλά φταίμε και εμέις γι' αυτό. Για σκεφτείται το: Δεν παίρνω αυτοκίνητο να πάω στη δουλειά=>λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους=>μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια στα δρόμολόγια=>σε βάθος χρόνου επένδυση σε υποδομή (νέα λεοφορεια πχ)=>καλύτερες υπηρεσίες. Φανταστείτε ότι εδώ που μένω 20.000 άτομα καθημερινά (το 1/6 των κατοίκων) χρησιμοποιεί το λεωφορείο το οποίο κοστίζει 1,80€!!!! Φανταστείτε το 1/6 των αθηναίων να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ; Και κατά τα άλλα υπάρχει το ποδήλατο (και εκεί εμπλέκεται το σωστό οδικόν δίκτυο που ανέφερα παραπάνω).
Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος.

Gaidas είπε...

Σ' αναζητω, σ' αναζητώ μεσα στο νετ ξημερώματα. Έτσι κι εγώ σαν άλλος Μητροπάνος ψάχνω καινουρια Δημοσίευση αλλά όπως λέει και ο Καζαντζίδης: Έψαξα άδικα να βρω.
Και που να σφήξουν οι ζέστες, από τώρα την έκανες Λιάκο εεε; Γράφουμε σε ξένα μπλογκ (σ.σ. το δικό μου εννοώ) και ξεχνάμε να ευλογήσουμε τα γένια μας;
Άντε να πώ ότι έχει Euro παει και έρχεται. Άντε να πιάνουμε γερά, ακόμα είναι νωρίς για άδεια.

Υ.Γ. Μιας και είπα Γιούρο, πέτυχα απίθανες προσφορές ενόψη Γιούρο: Σε μαγαζί με τεράστια οθόνη για κάθε γκολ της γερμανίας μια μπύρα δώρο, Σε Σουπερ Μάρκετ Βαρελάκι πεντάλιτρο 5€ (γαμώτο το ψυγείο μου είναι πολύ μικρό)